Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Skjermbruk i koronatiden

av | 26. mar, 2020 | Nyheter

Av: Jarle Haugland,
daglig leder

1. Vær sjef i egen skjermbruk  

Første råd gjelder uansett koronavirus eller ikke: Mediene kjemper om din oppmerksomhet – for din tid kan omdannes til kroner og øre for dem. Filmer, serier, nyhetsmedier og sosiale medier gjør det de kan for at du skal være der ofte og lenge. Denne mekanismen er enda mer fremtredende i en hverdag der vi er mye hjemme og mediebruken øker. Derfor må du ta bevisste valg dersom du skal være sjef i egen skjermbruk – hvis ikke, blir du som en viljeløs båt uten ror eller motor, prisgitt de strømningene du til enhver tid befinner deg i.  

Hvis du vil gjøre det litt grundig, kan denne artikkelen være et sted å starte: Ta tiden tilbake, lag en medieplan 

2. Gi litt slakk på tidsbruk … 

Selv om du skal ta bevisste medievalg, betyr ikke det at du skal legge lista så høyt at du kjenner på en konstant dårlig samvittighet. I disse dagene med koronavirus og fravær av fritidsaktiviteter og sosial omgang, kan skjermene være ekstra gode å ha, til nyheter, digitalt fellesskap og underholdning. Gi deg og eventuell familie litt slakk, gled deg over en god film eller dataspill og gi gjerne noe mer skjermtid til barna, uten at du forlater prinsippet i første punkt. 

Organisasjonen Barnevakten har en rekke gode artikler for koronatiden samlet på denne siden. 

3. … men ikke gi slakk på innhold 

Fyll deg med deg gode. Ta bevisste valg på hva du vil unngå, hvilke sider eller apper som bidrar destruktivt inn i ditt liv på ulikt vis. «Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer, for livet går ut fra det», sier Ordspråkene 4, 23. Det gjelder faktisk også i koronatiden. Blant alle varianter av helsetilstand som er viktig, er vårt hjerte – i åndelig forstand – det som må bevares fremfor alt. Der er det evige livet. Den onde er ute etter å stjele, myrde og ødelegge (Joh 10, 10), og han er ikke mindre aktiv i disse dager. Derfor må vi velge innhold som ikke gir ham rom, men som fyller oss med det som er rett, sant og godt. 

Damaris Norge, som er en organisasjon eid av Tro & Medier, har en rekke ressurser som kan hjelpe oss å bli bevisst budskapene som formidles. For eksempel artikkelen «Syndens pøl?» eller andakten «Hvilken stemme følger du?», om Frost 2, på snakkomtro.no.

4. Prioriter fellesskap – også digitalt 

Selv om de vanlige sosiale møteplassene er tatt fra oss, som jobb, menighet, skole, kafeen eller fotballtreningen, er det fortsatt mulig å ha fellesskap med hverandre. Det viktigste rådet er å følge smittevernreglene til myndighetene, men innenfor det er det en rekke muligheter for å holde kontakt med hverandreTa en telefon, arranger quiz på Facebook eller forskjellige videokonferanse-løsninger, drikk kaffe og spis kake sammen med en annen på Messenger. Ikke glem at vi trenger hverandre i en krevende tid som denne – ikke minst mennesker som nå opplever at de er mer alene enn ellers. 

5. Skap skjermfrie soner og perioder 

Selv om vi bruker skjermene til fellesskap ekstra mye i disse dagene, vil det være sunt å skape noen skjermfrie soner også i koronatiden. Det kan være måltider, en fast tid på døgnet der du prioriterer bibel og bønn, leke- eller lesetid med barn eller andre perioder på døgnet eller soner i huset. Selv om vi ikke gjennomfører Skjermfri uke nå i koronatiden, vil vi oppfordre til tilstedeværelse i livets viktigste relasjoner: til deg selv, til dine medmennesker og til Gud.  

Selv om ikke Skjermfri uke gjennomføres i år, kan du finne gode artikler å lese på https://www.skjermfri.no  

6. Gå tur – få deg frisk luft 

Kroppen har godt av å bevege seg. Det rensker hodet i en tid med mye usikkerhet og uro, det bygger immunforsvaret og er generelt sunt for fysisk og mental helse. Gå gjerne en tur med dem du bor med – eller så lenge du tar nødvendige smittevernshensyn: gå en tur med naboen.

7. Bruk tid med Gud 

Det er i kriser vi ser at vi trenger en forankring i livet, et holdepunkt som er trofast – uansett omgivelser. Jesus sier i Joh 14,1: «La ikke hjertet bli grepet av angst, tro på Gud og tro på meg» og peker med deg på seg selv som løsningen for menneskers frykt og uro.  
Uansett hvordan du har det nå: Bruk disse dagene til å være med Gud, i bønn og Bibel. Takk for hans omsorg alle dager, be for det du har på hjertet og lytt til hans stemme. La Guds fred få fylle deg, midt i en urolig tid. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

[gi_en_gave_iframe]
#

Siste innlegg

$
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

#
$