bilde

Skjermfrie valg for åndelig modning

feb 16, 2023

  • Facebook
  • Twitter

Av Jarle Haugland

Hvorfor skal en medieorganisasjon som Tro & Medier arrangere Skjermfri uke og oppfordre mennesker til å ta pause fra skjermen? For samtidig som vi gjør det, produserer vi innhold til skjermene og oppmuntrer mennesker til å være disipler og vitner i det digitale landskapet. Det kan fremstå som et paradoks. 

Personlig er jeg like ambivalent. Jeg skroller og bruker mediene aktivt, liker å lese nettavisene og spiller gjerne Stumble Guys på mobilen med minstemann. Samtidig tror jeg Tomas Sjödin har rett når han sier i boka Lyden av stillhet: «Jeg tror en av de største truslene mot åndelig fordypning og modning staves distraksjon» og peker på utfordringene i vår digitale hverdag. 

Er det enten-eller? Enten er man en aktiv mediebruker som ikke er interessert i å vurdere Skjermfri uke eller lignende. Eller så er man en medieskeptiker som mener at null minutter daglig på skjerm er idealet. Jeg tror ikke det. 

Jeg tror det er mulig å være en aktiv mediebruker som er bevisst de usunne sidene med skjermen, og tar bevisste valg deretter. Jeg tror det er mulig å se at skjermene gir oss læring, lek og fellesskap, samtidig som man erkjenner at de lett får for mye makt over oss – og at vi derfor trenger skjermfrie soner og perioder i hverdagen. 

Om du blir med på Skjermfri uke eller ikke, håper jeg du bruker anledningen til å stoppe opp og stille deg spørsmålet: Hvorfor velger jeg som jeg gjør? 

Våre valg preges av hva som er viktig for oss. Hva er det gode liv? Hva vil jeg forsake for å vinne noe bedre? Slike valg gjør vi hele tiden. I ekteskapet og familielivet, i møte med godteri og kosthold, i studiene og i arbeidshverdagen. Et sunt liv bygges ved å ikke alltid følge sine lyster, men ved å ha et større mål som gir motivasjon og mening til å takke nei når det er nødvendig. 

Det trenger vi også å gjøre i møte med skjermene. Det jobber haugevis av mennesker på fulltid for å få deg til å bruke skjermen så mye som mulig. Du er deres produkt, for din tid kan omdannes til annonsekroner. I et slikt landskap er det bare du som kan velge om du er tilfreds med å være deres produkt, eller om du vil være en bevisst mediebruker som setter de gode grensene – til fordel for et høyere mål. 

«Åndelig fordypning og modning», skriver Sjödin. Kanskje begreper som ikke fenger de store mengdene. Men om du stopper opp litt og lytter, er jeg overbevist om at du i stillheten vil kunne skape rom for at din Skaper kan få si noe til deg. En stemme som inviterer deg med på et liv i hans rike, som inneholder bredder og lengder, høyder og dybder som sprenger grenser. Åndelig fordypning og modning, som lider i vår flyktige medietid, handler om et rikt, levende og frigjørende liv sammen med Gud. Det er verdt å ta noen bevisste valg for, og for noen kan det starte med ei skjermfri uke. 

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli fastgiver eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Senter for Tro & Medier

}

Åpningstider

Mandag 09:00–15:00

Tirsdag 09:00–15:00

Onsdag er telefonen stengt

Torsdag 09:00–15:00

Fredag 09:00–15:00

BESØKSADRESSE

Fjøsangerveien 45

5054 Bergen

POSTADRESSE

Postboks 2420 Solheimsviken

5824 BERGEN

v

KONTAKT OSS

E-post: post@troogmedier.no

Tlf.: 56 31 40 50

Gave

Vipps: 55256

Kontonummer 3000.14.66824

Organisasjonsnr. 971 492 996

Nysgjerrig?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Share This