Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Skjermfrie valg for åndelig modning

av | 16. feb, 2023 | Mediekommentaren

Skjermfrie valg for åndelig modning

feb 16, 2023

Av Jarle Haugland

Hvorfor skal en medieorganisasjon som Tro & Medier arrangere Skjermfri uke og oppfordre mennesker til å ta pause fra skjermen? For samtidig som vi gjør det, produserer vi innhold til skjermene og oppmuntrer mennesker til å være disipler og vitner i det digitale landskapet. Det kan fremstå som et paradoks. 

Personlig er jeg like ambivalent. Jeg skroller og bruker mediene aktivt, liker å lese nettavisene og spiller gjerne Stumble Guys på mobilen med minstemann. Samtidig tror jeg Tomas Sjödin har rett når han sier i boka Lyden av stillhet: «Jeg tror en av de største truslene mot åndelig fordypning og modning staves distraksjon» og peker på utfordringene i vår digitale hverdag. 

Er det enten-eller? Enten er man en aktiv mediebruker som ikke er interessert i å vurdere Skjermfri uke eller lignende. Eller så er man en medieskeptiker som mener at null minutter daglig på skjerm er idealet. Jeg tror ikke det. 

Jeg tror det er mulig å være en aktiv mediebruker som er bevisst de usunne sidene med skjermen, og tar bevisste valg deretter. Jeg tror det er mulig å se at skjermene gir oss læring, lek og fellesskap, samtidig som man erkjenner at de lett får for mye makt over oss – og at vi derfor trenger skjermfrie soner og perioder i hverdagen. 

Om du blir med på Skjermfri uke eller ikke, håper jeg du bruker anledningen til å stoppe opp og stille deg spørsmålet: Hvorfor velger jeg som jeg gjør? 

Våre valg preges av hva som er viktig for oss. Hva er det gode liv? Hva vil jeg forsake for å vinne noe bedre? Slike valg gjør vi hele tiden. I ekteskapet og familielivet, i møte med godteri og kosthold, i studiene og i arbeidshverdagen. Et sunt liv bygges ved å ikke alltid følge sine lyster, men ved å ha et større mål som gir motivasjon og mening til å takke nei når det er nødvendig. 

Det trenger vi også å gjøre i møte med skjermene. Det jobber haugevis av mennesker på fulltid for å få deg til å bruke skjermen så mye som mulig. Du er deres produkt, for din tid kan omdannes til annonsekroner. I et slikt landskap er det bare du som kan velge om du er tilfreds med å være deres produkt, eller om du vil være en bevisst mediebruker som setter de gode grensene – til fordel for et høyere mål. 

«Åndelig fordypning og modning», skriver Sjödin. Kanskje begreper som ikke fenger de store mengdene. Men om du stopper opp litt og lytter, er jeg overbevist om at du i stillheten vil kunne skape rom for at din Skaper kan få si noe til deg. En stemme som inviterer deg med på et liv i hans rike, som inneholder bredder og lengder, høyder og dybder som sprenger grenser. Åndelig fordypning og modning, som lider i vår flyktige medietid, handler om et rikt, levende og frigjørende liv sammen med Gud. Det er verdt å ta noen bevisste valg for, og for noen kan det starte med ei skjermfri uke. 

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli fastgiver eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

[gi_en_gave_iframe]
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

#

Siste innlegg

$
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

#
$