Veiskilt i mediemylderet
«Lær den unge veien han skal gå, så forlater han den ikke når han blir gammel», skriver Salomo i Ord 22,6.
En kan lett bli litt frustrert på Salomo her, for det virker så enkelt. «Lær den unge veien …» Lite visste kong Salomo om mobiltelefoner, Tik Tok, skjermtid og internett. Hvordan skal vi som foreldre eller besteforeldre lære barn og unge veien, når vi selv ikke har oversikten i et stadig skiftende medielandskap?
Jeg tror det finnes noen tidløse veiskilt vi kan styre etter, noen grunnleggende retningsgivere på en sti som kan virke både farlig og kronglete.
1. Vekk tørsten etter Gud
Vi mennesker er skapt for å tilhøre Gud. Det er vår dypeste lengsel, og som foreldre kan vi vise barna hvem Gud er – i våre ord og våre liv. «Du har skapt oss til deg, Gud, og min sjel er urolig inntil den finner hvile i deg», skrev Augustin, og jeg tror dette har mer å si for vår mediebruk enn vi aner.
For når barn får en god og hellig Gud som Far og kjenner sannheten i at «gleden i Herren er deres styrke» (Neh 8, 10), vil deres valg foran skjermen også preges av det. Ikke som en enkel løsning på medieutfordringer, men som en grunnleggende trygghet i livet.
Foto: Unsplash.com
2. Vær et forbilde
«Jeg hører ikke hva du sier, for livet ditt roper så høyt», sier et gammelt ordtak. Bruk mediene på en måte du ønsker at dine barn skal lære av. Både når dine barn ser deg og når de ikke ser deg.
Ta gode medievalg og fyll din hverdag med det som bygger opp. «Vi reproduserer alltid oss selv i dem vi leder, på godt og vondt», skriver Magnus Malm. Det kan være nyttig for oss som foreldre å være bevisst på.
3. Vær til stede
Jak 1, 19 sier: «Enhver skal være rask til å høre, men sen til å tale og sen til å bli sint.» Det kan også være nyttig å ta med seg i foreldrerollen. For ved å lytte, viser vi at barna og deres meninger er viktige.
Som foreldre skal vi ikke bare overføre kunnskap og regler, nei vi skal leve i et samspill der også barna er viktige. Ved å lytte, kan de gi oss viktig kunnskap om deres mediehverdag – og dermed sette oss i stand til å veilede.
Og ved å lytte, kan vi også fange opp de non-verbale signalene som sendes, som kanskje kan fortelle om behov barnet har – men som det ikke setter ord på.
Og delta i barnas mediehverdag! Spill PlayStation med dem, se film eller serier på Netflix sammen, se på dem når de bygger Minecraft – eller enda bedre, bygg sammen med dem.
Foto: Unsplash.com
En undersøkelse fra Medietilsynet viser at kun 26 prosent av barn opplever at foreldre er interessert i hva de gjør på nett, mens 71 prosent opplever at foreldre er interessert i andre fritidsaktiviteter. Her må vi våkne opp og delta mer positivt aktivt i denne viktige delen av barns hverdag!
Og når du har lyttet og deltatt, er du i en bedre posisjon til å sette nødvendige grenser, samtidig som du forklarer dem.
4. La barn oppleve seg elsket
Vi er skapt med et grunnleggende behov for å bli sett, bekreftet og elsket. Det er kanskje foreldres mest grunnleggende oppgave. Det innebærer ikke at de alltid skal få det som de vil, men at vi elsker dem så høyt at vi også orker å ta de upopulære kampene for å beskytte dem.
Om barn opplever underskudd på hjemmebane når det kommer til å bli sett, bekreftet og elsket, er faren stor for at de vender seg til andre kilder for dette. Det kan være likerklikk i sosiale medier, en jakt etter å ha de rette tingene eller frykten for å sette grenser – av frykt for selv å bli avvist.
En grunnleggende trygghet på egen identitet, som elsket av Gud og av sine foreldre, vil være et vern mot mange fristelser og utfordringer i medielandskapet.
Foto: Unsplash.com
5. Lær barna å elske sin neste
Lær barna, i ord og handling, hva menneskets verdi er. Ikke minst er det viktig i måten du omtaler andre på, også dem du er uenige med. Sår du forakt for mennesker inn i barnas ører, vil det vokse frem forakt i deres omgang med andre. Sår du latterliggjøring av andre inn i barnas liv, vil det vokse frem latterliggjøring av andre hos barna også.
Sår du respekt, medmenneskelighet og omsorg for andre inn i barnas hjerter, vil dette gi store muligheter for at de gode fruktene vokser frem også hos dine barn.
Foto: Unsplash.com
Så er ikke dette fem veiskilt som gjør hverdagen og foreldrerollen til en lek. Langt derifra. Men jeg tror det er fem grunnleggende punkt som kan hjelpe oss som foreldre når vi opplever at medieflommen går oss over hodet og vi er i ferd med å gi opp.
Det handler ikke om å fikse alt, men om å leve sammen med barna – og ikke minst, sammen med Gud, som har lovet å være med oss alle dager, også midt i mediemylderet.
Denne artikkelen ble først publisert i vårt magasin, På Bølgelengde.
Motta bladet gratis ved å klikke her!
Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.
Jarle Mong er vinner av Medierosen 2024!
– Det var jo skikkelig gøy! Jeg synes det var ekstremt mange gode kandidater, så jeg var bare glad for å være nominert, utbrøt Jarle Mong da Tro & Medier ringte ham for å avsløre at han er vinneren av Medierosen 2024. Etter en måned med avstemning blant seks...
Aborter din likegyldighet
Som en kristen, med en god kristen oppvekst, har det alltid vært klart for meg at abort er feil. Enda mer enn det; en dypt urett er det å avslutte et uskyldig og forsvarsløst liv, på det stedet hvor det skulle være på det tryggeste i mors mage. På tross av min...
Ukas ros til Bedehusmann
Vi vurderte lenge å gi Ukas ros til Se og Hør Ekstra for deres artikkel "Fant Jesus og fikk et nytt liv", som ble publisert i helgens ukeblad. I artikkelen deler den danske komikeren Casper Christensen hvordan han, etter mange år i rampelyset med et turbulent liv,...