Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Hode, ikke hale, i medielandskapet

av | 18. mai, 2022 | Mediekommentaren

Hode, ikke hale, i medielandskapet

mai 18, 2022

Av Jarle Haugland

Daglig leder, 

Tro & Medier

Tro & Medier ønsker å prege mediebildet med gode verdier. Les hva Jarle Haugland skriver om dette i Mediekommentaren.

I Tro & Medier har vi nylig behandlet søknader til vårt mediestipend, og fem søkere har fått beskjed om at de er tildelt midler. Her har blant annet animasjonsfilm, podkaster og forskning på digitale verktøy i trosopplæring fått viktig hjelp til å bli realisert. 

Jeg tror mediestipendet er noe av det mest strategiske Tro & Medier gjør for å påvirke mediebildet. Altfor ofte har vi en tendens til å reagere på sluttproduktet vi møter i mediene, om det er en tv-serie, en nyhetssak eller annet medieinnhold som vi mener er destruktivt. Det kan være situasjoner der det er riktig å gjøre, men i all hovedsak mener jeg vi er kalt til å være gartnere mer enn vaktbikkje. Eller som en kreativ medarbeider sa: Vi må fokusere mer på vanning enn på banning. 

Tidligere mediekommentar: Definere, ikke bare reagere

Skal vi se at mediebildet fylles av godhet, sannhet og tro, trenger vi å komme mye tidligere inn i prosessene. Vi trenger journalister som kan bidra med et kristent verdensbilde inn i redaksjonsmøtet, vi trenger kristne programskapere som lager serier som gjør Jesus synlig, og vi trenger YouTubere som bruker sin kreativitet til å ære Gud. Om dette skal skje, må vi tenke langsiktig, og vi må samarbeide. For eksempel er NLA Mediehøgskolen Gimlekollen en svært viktig aktør som utdanner fremtidens journalister. MELT-konferansen, der også Tro & Medier er medarrangør, samler ulike mediefolk til inspirasjon, utrustning og fellesskap. Og Tro & Mediers mediestipend bidrar til å finansiere forskning og produksjon. Det er også her verdt å nevne TV Inter-stiftelsen, som gir støtte til spennende prosjekter, også til andre enn produksjonsselskapet TV Inter. 

Les også: Jesus på Farmen, Beat for beat og hvem vet hvor neste gang

På sitt beste gjenspeiler kristne i mediene den Gud vi tilhører. Han som er skapende og kreativ. Han som er oppsøkende, for å hjelpe de bortkomne hjem. Han som er sannhet, som avslører løgnen og inviterer oss ut i lyset. Slik drømmer jeg om å se et kristen-Norge som fremelsker talenter til å bli journalister, programskapere, YouTubere og alt annet som bidrar til å fylle mediene med godhet, sannhet og tro. Vi må begynne å definere mediebildet, ikke bare reagere på det. Vi er kalt til å være hode, ikke hale.  

Mer nytt denne uken: Ukas ros går til Partolken 

Bilde: Unsplash.com

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli fastgiver eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

[gi_en_gave_iframe]
La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så gammel at jeg husker barnetimen på radio. Lørdag ettermiddag var det fast rutine å lytte til hørespill, og Stompa var et...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

#

Siste innlegg

$
La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Allerede før de giftet seg, visste Elisabeth og Alexis at Gud hadde en spesiell plan for dem som ektepar. Nå reiser Alexis landet rundt og snakker til unge om identitet, seksualitet, kjønn og porno.   

Teologi for medieteknologi

Teologi for medieteknologi

Kan jeg invitere dere med på litt høyttenkning? Man bør kanskje ikke dele uferdige tanker i På Bølgelengde, men det får stå sin prøve.  

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

#
$