Nå logger jeg av

av | 3. apr, 2019 | Mediekommentaren

Nå logger jeg av

av apr 3, 2019

 fredag, fra 5.april, logger jeg av, kaster bort mobilen og lukker skjermen. I en uke tar jeg en pause fra skjermen etter jobb. Jeg ønsker å ta blikkontakten tilbake, fellesskapet og tilstedeværelsen.  

Vi trenger vi en pause fra skjermen for å få puste og for å pleie relasjoner.  

Jeg er avhengig, det er jeg ærlig på. Blikket dras mot mobilen, mot skjermen. Fikk jeg en melding? Var det noen som likte bildet mitt? Jeg trenger en digital avrusning, noe jeg får i Skjermfri uke. 

Vi ruller oss gjennom 90 meter med Facebook-vegg hver dag og åpner mobilen i snitt 150 ganger fra vekkerklokken ringer til man legger seg. Tall fra Ungdata viser at over 80 prosent av dagens ungdomsskoleelever tilbringer over to timer foran en skjerm hver dag. 30 prosent bruker over fire timer.  

Det er mange gode grunner til å ta fri fra skjermen. Det er godt for helsen og man kan sove bedre, men i Skjermfri uke ønsker vi å rette fokuset mot relasjonene. Til hverandre og til Gud.  

Mobbing på nett, psykiske problemer og språkbruken påvirkes av de sosiale mediene.  

Tidligere i år skrev TV 2 om Lysejordet skole i Oslo som hadde tatt to uker skjermfri. Språket og måten elevene behandlet hverandre på hadde blitt så gale at lærere og foreldre mente at noe måtte gjøres. Elevene sa selv at det var gjennom YouTube de lærte å snakke negativt til hverandre. 

Etter to uker uten tilgang til internett så de forandringer.  

Men det er ikke bare blant barna mobilen skaper problemer i relasjonene. Blant de største fotballklubbene i Norge, Brann og Rosenborg, har trenerteamene tatt grep. Spillerne sitter prater mindre i garderoben og er mer opptatt av å bygge relasjoner med fans gjennom sosiale medier enn å bygge relasjoner med medspillerne.  

Nå må de levere inn telefonene når de kommer på trening hver morgen. På den måten blir de tvunget til å bygge relasjoner, både på og utenfor banen. 

Vi håper at Skjermfri uke kan være en kickstart til å bruke mediene bevisst. Derfor oppfordrer vi også til å lage skjermfri soner og perioder i hverdagen ellers, det vil si tidspunkt der skjermene legges vekk, for eksempel under middagen eller en time før leggetid. 

Jeg er spent på hvordan det går med Skjermfri uke for meg. Blir jeg rastløs, får jeg abstinenser, og vil jeg kunne kjenne på noe av friheten med å ha gode skjermpauser? Jeg håper de viktige relasjonene i livet vil styrkes etter denne uka, ikke minst min relasjon til Gud. I Salme 46 står det «Stans og innse at jeg er Gud!». Skjermfri uke blir forhåpentlig en slik stopp – og et møte med Gud.  

Til syvende og sist er det jeg som må ta valget: Skal jeg ta styring over min egen mediebruk – eller skal mediene ta styring over min hverdag? 

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Simen Søvik
kommunikasjonsleder
i Tro & Medier

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

#

Siste innlegg

$
Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

Kristenretten

Kristenretten

Nå er «Hendelsen som forandret Norge» lansert! Dette er en ny underholdende og opplysende miniserie med Farmen-presten, Thor Haavik!

#
$