bilde

Black Friday og takknemlighet

av des 1, 2016

Black Friday er unnagjort, en dag som har utviklet seg til en kjøpefest over flere dager, omsluttet av massiv markedsføring. Hva hadde skjedd om vi hadde tatt oss tid til å reflektere over hva slags torsdag som kommer før denne handlefredagen?

Reklamene møter oss overalt, i alle kanaler. Om jeg skal være litt urettferdig generaliserende, kan budskapet oppsummeres som følger: «Du mangler noe for å være lykkelig. Vi kan møte dine behov. Kjøp vårt produkt (og på Black Friday er det 20 prosent avslag på lykken)!» 

Vi er ikke gode nok. Vi mangler noe. Kommersialismens sterkeste drivkraft finnes i vår misnøye, over oss selv, med hva vi har og ikke har. Og når en oppvoksende generasjon vokser opp, marinert i kommersielle budskap, er jeg redd for at dårlige selvbilder og overforbruk blir konsekvensen. For du skal ha sterk rygg for å stå imot et massivt budskap som forteller deg om alle dine mangler. Da er det enklere å flyte med strømmen og kjøpe seg til tilfredshet. 

Problemet er at det er en svært farlig vei å gå. Mammon er en herre som stadig krever nye offer fra deg. Tilfredsheten over det nye varer bare en viss tid. Så må det nye kjøp til. 

Jeg vet jeg står i fare for moralisering nå. Og kanskje det er behov for en viss nyansering. Det er selvsagt lov å glede seg over gode kjøp. Min utfordring stikker dypere, på vår drivkraft, vår hjerteholdning. 

Derfor er det verdt å reflektere litt over hvilken dag som kommer før Black Friday. Den torsdagen er det Thanksgiving, takksigelsesdagen. Dette er en høytid som første gang ble feiret i 1621, der man takket Gud for naturens gaver. Og fortsatt er det en tid for takknemlighet. Kanskje vi nettopp der finner en nødvendig og sunn motkraft mot en materialisme som livnærer seg på din misnøye. Hva er det i våre liv som gir grunn til takknemlighet? Kan disse i større grad definere oss? 

«Herren er min hyrde, jeg mangler ingenting», sa David i Salme 23 for noen tusen år siden. Det er en livsholdning vi kan ha godt å lære av. Og i Salme 103 skriver han om Gud at «han metter ditt liv med det gode». 

Paulus følger opp i 1.Tim 6, der han påpeker at «tomhendte kom vi inn i verden og tomhendte må vi forlate den.» Han advarer mot kjærlighet etter penger og rikdom og viser en annen vei: «Men du, Guds menneske, hold deg borte fra dette og jag etter rettferdighet, gudsfrykt, tro, kjærlighet, utholdenhet og ydmykhet.» 

Når vi skal oppsummere en ønskeliste for våre liv, ikke la dagens brosjyrer i postkassa definere den, men la ordene fra Paulus prege listen: Rettferdighet, gudsfrykt, tro, kjærlighet, utholdenhet og ydmykhet. 

Og la meg føye til: takknemlighet.

Skeptisk til juleevangeliets troverdighet? Ta kurset «Skeptikerens guide til julen»!

  • Facebook
  • Twitter

Jarle Haugland
daglig leder

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Senter for Tro & Medier

}

Åpningstider

Mandag 09:00–15:00

Tirsdag 09:00–15:00

Onsdag er telefonen stengt

Torsdag 09:00–15:00

Fredag 09:00–15:00

BESØKSADRESSE

Fjøsangerveien 45

5054 Bergen

POSTADRESSE

Postboks 2420 Solheimsviken

5824 BERGEN

v

KONTAKT OSS

E-post: post@troogmedier.no

Tlf.: 56 31 40 50

Gave

Vipps: 55256

Kontonummer 3000.14.66824

Organisasjonsnr. 971 492 996

Nysgjerrig?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Share This