Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

En bro av lys inn i mørket

Flere mobbesaker har preget mediebildet denne høsten. Vi har fått innblikk i mange sterke og vonde historier – noen med en god utgang. Odin på 13 ble mobbet gjennom hele skoletiden, og i et desperat rop om hjelp tok han sitt liv. Terje Sveins (21) historieer lest av flere tusen. Mobbingen var så ille at han ville ta sitt liv da han var 12. Familiens støtte og troen på Gud har vært med ham gjennom alt det vanskelige. Nå håper han å hjelpe andre. Villemo Hatland på 14 arrangerte fakkeltog mot mobbing, hun trodde noen få ville bli med, men flere tusen stilte. Mørke – og lys.

Barn og unge skal ikke ha vondt i magen og kvie seg for livet. De skal ikke forholde seg til å bli krenket og tråkket på dag etter dag. Ved å belyse dette, er mediene med på å sette dagsorden og bringe temaet fram i vår kollektive bevissthet. God journalistikk kan bringe positiv forandring i samfunnet.

Det sies at "Hurt people hurt people". Er vi selv såret, sårer vi gjerne andre. Et lite dikt handler om dette, forfatter er ukjent:

"En bro over en vei. To veier som krysser hverandre – uten å møtes.
Slik er det ofte i menneskelivet – man føler seg høyt over, eller dypt under, dem man møter.
Men sett ovenfra, fra et høyrere perspektiv, faller vår vei sammen, og vi blir alle, små, redde, små mennesker."

Historien om Jesus er historien om himmelens Gud som laget en bro fra sitt fullkomne rike og inn i vår verden. Ikke over. Noe av det sterkeste bildet på dette, finner jeg i beretningen om gjeterne på marken. Det var natt, det var kaldt, det var ensomt. En gjeter levde litt på siden av samfunnet, utstøtt, fattig. Og der, i mørket, viste himmelens sendebud seg, slik det var forutsagt flere hundre år tidligere: "Det folk som vandrer i mørket, ser et stort lys. Over dem som bor i dødsskyggens land, stråler lyset fram. Du lot dem juble høyt og gjorde gleden stor …" Jes 9, 2. Så kommer engelen med med dagens nyhet til disse gjeterne: "Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket. I dag er det født dere en frelser…." Luk 2, 10

Broen mellom himmel og jord bærer. Lyset, kjærligheten, sannheten og freden er tilgjengelig for alle mennsker, uansett hvordan livet er.

Denne julen kan vi være med å bygge en slik bro av lys inn der det er mørkt.

Vi kan finne stillheten i bønnen, og bli preget av han som er Livets lys. Vi kan invitere noen inn i vårt hjem for å nyte nærheten og fellesskapet rundt et måltid mat. Vi kan sende et kort til noen som kanskje ikke får så mange. Vi kan sende en liten hilsen på sms til noen vi ikke snakker med så ofte. Eller bare smile litt mer. Vi kan alle gjøre hverdagen litt lettere, litt lysere og litt varmere for noen.

Også i mediehverdagen kan vi være med å tenne lys.

Vi kan velge med hjertet når vi bruker mediene, og ta til oss av det som er sant og godt. Og vi kan oppmuntre de som bruker tid og krefter på å fremme det gode og bygge et godt samfunn. Også i de mange spennende mediene vi har å velge mellom. Det er mange som får det bedre når mediene løfter fram det som er godt.

Og kanskje skal vi av og til unne oss å logge av alle distraksjoner og være helt og fullt til stede der vi er.

Ha en fredelig jul!

 

Mediekommentaren kan benyttes fritt med kildehenvisning.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Jeg ønsker å motta:
Personvernerklæring
=
#

Siste innlegg

$
#
$