Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Vær en algoritmemisjonær! 

Foto:

av | 3. apr, 2024 | Mediekommentaren

Preg andres nyhetsstrøm

Har du noen gang tenkt på at hva du liker og kommenterer på Facebook, preger andres nyhetsstrøm? Det betyr at du har muligheten til å påvirke hva andre ser når de scroller seg gjennom dagens dose av digitale oppdateringer. Jeg vil utfordre deg til å bruke den muligheten godt. 

Facebook filtrerer

Hver dag legges det ut haugevis av nye poster på Instagram, Facebook og andre plattformer. De sosiale mediene vet at ikke alt er like interessant for deg, så de gjør en filtreringsjobb for å få din nyhetsstrøm til å bli så engasjerende som mulig for deg.  

De viser deg ikke innleggene fra bilentusiasten Karl, som du gikk i klasse med på barneskolen. Barnebarna til din kollega får du heller ikke se. Men du får stadig forslag om konserter i området; for du har delt noen sanger på Facebook tidligere og de antar at du er musikkinteressert. De viser kattevideoer, men filtrerer bort fotballvideoer. Slik prøver de gi deg poster du vil sette pris på og fjerne innhold du ikke er interessert i. 

Menigheten på Facebook

Hva med lokalmenigheten din? Du følger dem på Facebook, men du får aldri opp innlegg fra dem. Det er ikke fordi menigheten aldri legger ut noe, men du har aldri likt, kommentert eller delt noen av deres innlegg. Du har heller ikke klikket deg inn på lenkene til artiklene og musikkvideoene de deler. Dermed konkluderer Facebook med at det menigheten din deler, ikke er interessant for deg. Og ikke bare for deg, men også for mange andre i menigheten – for det er få som liker, kommenterer og deler. Og man kan bare drømme om at naboen din noen ganger skulle få opp menigheten som et forslag til noen å følge. 

Bli algoritmemisjonærer

Men hva hvis dere i menigheten ble enige om å bli algoritmemisjonærer? Det første dere må gjøre, er å aktivt gå inn på menighetens Facebookside og like og kommentere postene deres, gjerne også dele. Du får dem jo ikke opp i din nyhetsstrøm; derfor må du oppsøke dem selv. Det endrer seg trolig etter hvert, for nå merker Facebook at dette er innhold som interesserer dere. Når dere neste gang får opp et bibelvers menigheten har lagt ut, trykk hjerte, når de legger ut informasjon om neste gudstjeneste, skriv “Gleder meg! <3” og når de poster invitasjon til neste Alpha-kurs, deler dere det og skriver “Bli gjerne med på dette!”.  

Før noen nærmere Jesus

Når dere gjør dette, tilfører dere posten verdi. Facebook registrerer engasjement, og det er det Facebook bygger på. Det vil de ha mer av, så jo mer engasjement postene til menigheten får, jo større sjanse er det for at flere får opp postene i sin nyhetsstrøm. Først de som følger menigheten, men ikke tidligere har vist interesse for innleggene. Deretter andre som Facebook antar vil være interessert i posten – kanskje din nabo? Dermed kan et likerklikk eller en kommentar bidra til at noen beveger seg ett lite skritt nærmere han som er veien, sannheten og livet.  

Arkiv for Mediekommentaren

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Jeg ønsker å motta:
Personvernerklæring
=
#

Siste innlegg

$
Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Allerede før de giftet seg, visste Elisabeth og Alexis at Gud hadde en spesiell plan for dem som ektepar. Nå reiser Alexis landet rundt og snakker til unge om identitet, seksualitet, kjønn og porno.   

Teologi for medieteknologi

Teologi for medieteknologi

Kan jeg invitere dere med på litt høyttenkning? Man bør kanskje ikke dele uferdige tanker i På Bølgelengde, men det får stå sin prøve.  

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

#
$