F&M roser Aftenposten for Panama Papers

av | 6. apr, 2016 | Ukas ros

– Aftenposten har deltatt på tidenes største gravejournalistiske dugnad, sa sjefredaktør Espen Egil Hansen da han kommenterte dokumentlekkasjen som har fått navnet Panama Papers. Den består av over 11 millioner hemmelige dokumenter fra en tidsperiode på nesten 40 år.

Aftenposten opplyser at dokumentene er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama som hjelper personer å opprette selskaper i skatteparadiser.

Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung fikk tilgang på dokumenter de forstod var av en slik mengde og kompleksitet at de ikke kunne gå gjennom materiale på egenhånd. De kontaktet da et internasjonalt nettverk av journalister for å sammen avdekke hvordan en rekke statsledere, politikere og kriminelle gjemmer penger i skatteparadiser. Aftenposten har som eneste norske redaksjon deltatt i dette arbeidet.

Journalistisk samarbeid

"Ved å forene ressurser, sette sammen medarbeidere med nøkkelkompetanse i ulike mediehus og utvikle verktøy for å analysere store datamengder, har vi fått til noe vi ikke kunne klart hver for oss. Vi har også lært sammen, knyttet kontakter og økt kompetansen i hver enkelt redaksjon."

Slik forklarer Aftenpostens sjefsredaktør at samarbeid mellom redaksjoner og journalister, også internasjonalt, er avgjørende for å kunne gjennomføre slike avsløringer.

Samfunnsrolle

I Vær Varsom plakaten står det om pressens samfunnsrolle at den skal "ivareta viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk" og at den skal "informere om det som skjer i samfunnet og avdekke kritikkverdige forhold". Med sin journalistikk har Aftenposten tatt dette samfunnsoppdraget på alvor. 

– I en økonomiske krevende tid for pressen, er det rosverdig at Aftenposten her prioriterer gravende journalistikk, som både er tids- og ressurskrevende. De bidrar med dette til åpenhet, og viser at de søker etter sannhet og rettferdighet, som er journalistenes viktigste oppgave, sier Berit H. Steensen, redaktør i Familie & Medier.

#

Siste innlegg

$
Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

Kristenretten

Kristenretten

Nå er «Hendelsen som forandret Norge» lansert! Dette er en ny underholdende og opplysende miniserie med Farmen-presten, Thor Haavik!

#
$