bilde

Illustrasjonsfoto (ikke personen som har skrevet innlegget): Flickr Creative Commons / Francicso Osorio

«Her i Asker tror ungdom at alkohol, røyk, snus og sex gjør dem kulere. Jeg selv holder ikke på med dette, men jeg merker at jeg noen ganger skulle ønske at jeg gjorde det. Man merker jo hvem som er med i den «kule gjengen», og alle vil vel bli med i den. Jeg vil egentlig ikke begynne med de tingene, fordi jeg vet at det er veldig dårlig for helsen, og jeg føler meg ikke klar», står det i Si;D-innlegget.

Asker-ordføreren kommenterer innlegget i Aftenposten og håper mange foreldre leser innlegget og snakker med barna om innholdet.

Hun beskriver videre at hun føler seg utenfor på grunn av dette og at det får store konsekvenser for selvbildet og trivselen.

«Man går rundt alle dager med lav selvtillit og et dårlig selvbilde. Man blir rett og slett lei av livet. Hvordan kunne vi la det gå så langt? Jeg en helt normal tenåringsjente og burde ikke gå rundt og føle meg tvunget til å drikke, røyke, snuse og ha sex fordi ‘de kule’ gjør det.»

Hun poengterer også at det ikke burde være nødvendig å gjøre ting man ikke ønsker for å bli akseptert og være «kul»:

«Venner liker deg for den du er og ikke fordi du drikker deg full hver helg og ikke er jomfru lenger.»

Leder for Ungdom & Medier, Alexis Lundh kjenner til temaet i møte med unge:

– Jeg snakker ofte om å fremelske gode sosiale egenskaper i møte med ungdom. Egenskaper som empati, samarbeid og selvkontroll. Da blir det uten unntak veldig stille og jeg treffer «spikeren» hver gang! Spesielt de «kule» ser en annen vei eller rett ned i bakken. Jeg bruker å avslutte med at det er mennesker som har tatt vare på disse egenskapene som gjerne ender opp i lederposisjoner i samfunnet eller som lykkelige.

Lundh mener jenta på 15 år fra Asker, som har skrevet innlegget, kommer til å lede andre og ende opp lykkelig senere:

– Hun bruker egenskapen «positiv selvhevdelse» som kan innebære å be andre om hjelp, kunne stå for noe selv, å reagere på andres handlinger og evnen til å kunne si nei til det en ikke ønsker å være med på. Denne egenskapen er avgjørende for å kunne delta aktivt i sosiale miljøer og fellesskap uten å skade seg selv eller andre. Jenta på 15 år fra Asker fortjener virkelig å få ukas ros!

 

Senter for Tro & Medier

}

Åpningstider

Mandag 09:00–15:00

Tirsdag 09:00–15:00

Onsdag er telefonen stengt

Torsdag 09:00–15:00

Fredag 09:00–15:00

BESØKSADRESSE

Fjøsangerveien 45

5054 Bergen

POSTADRESSE

Postboks 2420 Solheimsviken

5824 BERGEN

v

KONTAKT OSS

E-post: post@troogmedier.no

Tlf.: 56 31 40 50

Gave

Vipps: 55256

Kontonummer 3000.14.66824

Organisasjonsnr. 971 492 996

Nysgjerrig?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Share This