Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Hele skolen slukker skjermen: – Tar man bort mobilen er det for de fleste positivt   

av | 7. mar, 2018 | Nyheter

Hele skolen slukker skjermen: – Tar man bort mobilen er det for de fleste positivt   

av mar 7, 2018

For andre året på rad tar Hedemarken friskole en hel uke fri fra skjermene. Det er en investering i fremtiden, mener rektor Hilde Sætrang

– Vi ser at dette er verdifullt og det er et verdivalg å bli med på Skjermfri uke, sier Hilde Sætrang, rektor ved Hedemarken friskole.

Sammen med hele skolen blir hun med på Skjermfri uke 16.-23. mars. Positive tilbakemeldinger fra fjoråret gjør at skolen gjentar suksessen.

– Vi er med på Skjermfri uke fordi vi ser hvor avhengig elevene våre er av telefonen sin og hvor opptatt de er av skjermer. Vi ønsker å lære elevene våre å ha et bevisst forhold til egen skjermbruk.

Med 163 elever, fordelt på 1.-10. klasse, er det ikke enkelt å kontrollere om alle blir med. Derfor baserer de seg på at foreldrene blir med på uken.

– Vi oppfordrer hjemmene til å ta dette på alvor. Det er også en del av poenget. Fritiden til ungene skal bli preget av fellesskap og ikke bare en skjerm. Vi håper det kan bli en god opplevelse med mer oppmerksomhet, fokus og kvalitetstid sammen i familien, sier hun.

Foreldrene må gå foran

Skolen har fått med seg Foreldreutvalget, slik at det kommer fra dem og ikke direkte fra skolen. På skolen vil det bli «mobilfrie soner». Skolearbeidet som må gjøres med skjerm, må gjøres uansett, men rektoren påpeker at det er viktig at hjemmene blir med.

– Det er viktig at foreldregenerasjonen går foran for å vise med våre valg hva som er viktigst. Elevene vil være med foreldrene sine, men det er ikke alltid at det blir slik. Derfor er det viktig at både foreldrene og barna drar dette sammen. Vi håper det kan skape positiv kvalitetstid, sier Sætrang.

Håper på smitteeffekt

Lærerne kommer til å bruke tid på å gjøre elevene bevisste og ha temaet oppe i klassen. De skal komme med forslag til alternative aktiviteter og motivere elevene.

Foreldreutvalget informerte om Skjermfri uke under et foreldremøte forrige uke. Her forteller Chris Duwe om boken Klikk her, Thomas på et annet tidspunkt under foreldremøtet.

– Når elevene kommer tilbake etter den første dagen ønsker vi å spørre hva de fant på med familien. Vi håper det kan gi en smitteeffekt, sier rektoren, som selv har prøvd Skjermfri uke.

– Jeg introduserte det for familien og fikk tilbake at «Det kommer ikke på tale!», noe som endret seg gjennom uka. Jeg tror det er enklere når man går inn for det sammen, og dette ønsker vi å satse på som skole og foreldregruppe.

Positive erfaringer uten mobil

Det er ikke bare familien som er skeptisk når de først får høre om prosjektet.

– Ikke alle synes at dette er «jippii», men jeg tror de fleste gjør seg positive erfaringer. Ungdommene er mer avhengig enn de yngste, men tar man bort mobilen er det for de fleste positivt, sier Sætrang, som oppfordrer flere skoler til å henge seg på.

– Relasjoner mellom foreldre og barn er det viktigste som finnes. Den tiden blir fort spist opp av å se på skjermen. Vi tenker at det er et verdivalg at og det er viktig å prioritere fellesskap i familien. Det er en investering i fremtiden, sier hun.

– Kan være en «kickstart»

Skjermfri uke har i flere år blitt arrangert av den tverrkirkelige organisasjonen Tro & Medier uka før påske.

– I dag lever vi alle i en informasjonsstrøm, en karusell av oppdateringer som aldri tar slutt. Derfor tror vi i Tro & Medier at det er viktig å stoppe opp. Tenke over hva man virkelig vil. Og ta bevisste svømmetak i mediestrømmen i den retningen man ønsker å bevege seg, sier Jarle Haugland, daglig leder i Tro & Medier.

Målet med uka er for det første å bli mer bevisst på vår skjermbruk. Og for det andre å ta helt fri fra skjermbruk etter jobb og skole. Mange merker at de sjekker sosiale medier eller telefonen så ofte at det tar mer enn det gir.

– Skjermfri uke kan være en «kickstart» for en mer skjermfri livsstil med skjermfrie perioder og soner. En livsstil der du i større grad velger selv hva som er viktig for deg i stedet for at tiden forsvinner på det som egentlig er uviktig, sier Haugland.

Tro & Medier inviterer i år alle til å bli med på en digital detox 16.-23. mars. Og til å se hva det kan gjøre med deg og relasjonene dine.

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så gammel at jeg husker barnetimen på radio. Lørdag ettermiddag var det fast rutine å lytte til hørespill, og Stompa var et...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

#

Siste innlegg

$
La det bli lyd i sommer!

La det bli lyd i sommer!

Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).   Er du glad i lyd? Det er jeg. Gode lydminner fra oppveksten  Jeg er så...

Med blikket på skjermen

Med blikket på skjermen

Pastor og forfatter Torbjørg Oline Nyli er sikker på at Paulus ville reagert på vår mobilbruk om han skrev brev til menighetene i dag.   

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Gud kan gjøre tøffe ting til noe bra!

Allerede før de giftet seg, visste Elisabeth og Alexis at Gud hadde en spesiell plan for dem som ektepar. Nå reiser Alexis landet rundt og snakker til unge om identitet, seksualitet, kjønn og porno.   

Teologi for medieteknologi

Teologi for medieteknologi

Kan jeg invitere dere med på litt høyttenkning? Man bør kanskje ikke dele uferdige tanker i På Bølgelengde, men det får stå sin prøve.  

Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

#
$