bilde

Jesus på barne-tv i jula?

des 15, 2021

  • Facebook
  • Twitter

Av Jarle Haugland

Det blir stadig vanskeligere å finne det kristne julebudskapet på NRK Super. Men hvem sitt ansvar er det? 

Jeg kunne sagt mye godt om NRK Super og folkene der, som jeg opplever at brenner for å bidra til å gi barn en god barndom. 

Men det er noe som glimrer med sitt fravær i kanalen. Vi er på vei inn i en av kirkens største høytider, med adventstiden i forkant. Men dette gjenspeiles ikke på NRK Super. Så langt jeg kan se, er det ikke noe innhold som forteller barna om julens opprinnelse, annet enn at man i julen skal synge noen av de kristne julesangene. Og vi må ganske langt tilbake i julekalender-historikken for å finne en produksjon som hadde noen henvisninger til Jesusbarnet i krybben. 

Hvorfor er det et problem? Mennesker med en rekke ulike livssyn feirer jo jul. Er det ikke da naturlig at NRK Super velger å ta bort eller i det minste toner kraftig ned det kristne budskapet? 

Man tar ikke religiøse barn på alvor

Nei, jeg mener NRK Super gjør en stor feil her. Man tar ikke religiøse barn på alvor når en så stor og viktig høytid blir sekularisert. Og når julebudskapet glimrer med sitt fravær hos barnekanalen, hindrer det barn i å forstå hvorfor vi feirer jul. Fravær av kunnskap bidrar til fordommer og i verste fall hets og mobbing. Konsekvensen kan bli at barn velger å holde troen for seg selv, i det private rom. Gjennom gode programmer – ikke bare faktaprogrammer, men også i fiksjonsprogrammene – kan NRK Super bidra til å gjøre det trygt for barn å tro. Dette har vi også formidlet i møte med barnekanalen. 

Vi trenger modige og talentfulle kristne skapere

Men vi kan ikke bare legge dette ansvaret over på NRK. Vi trenger også modige og talentfulle kristne skapere av godt og meningsfullt innhold. Og vi trenger kristenfolk som finansierer slike produksjoner, for høy kvalitet koster mye. Derfor håper jeg for det første at det kommer nye, gode initiativ – om det er fra enkeltpersoner, Søndagsskolen, TV Inter eller noen helt andre – til nye programmer med det kristne julebudskapet. Og for det andre håper jeg at kristne kjenner sin besøkelsestid når disse initiativene presenteres, og gir så det monner til disse prosjektene. Tro & Medier vil også bidra her. Hvert år deler vi ut mediestipend, og jeg håper at vi neste vår får inn skikkelig gode ideer som bringer budskapet om Jesus til neste generasjon. Og holder det høy nok kvalitet, tror jeg muligheten for at NRK Super vil sende den, er ganske god. 

For innspill, spørsmål eller kommentarer,
send e-post til  Jarle Haugland, jarle@troogmedier.no

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli fastgiver i nettVerket eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Senter for Tro & Medier

}

Åpningstider

Mandag 09:00–15:00

Tirsdag 09:00–15:00

Onsdag er telefonen stengt

Torsdag 09:00–15:00

Fredag 09:00–15:00

BESØKSADRESSE

Fjøsangerveien 45

5054 Bergen

POSTADRESSE

Postboks 2420 Solheimsviken

5824 BERGEN

v

KONTAKT OSS

E-post: post@troogmedier.no

Tlf.: 56 31 40 50

Gave

Vipps: 55256

Kontonummer 3000.14.66824

Organisasjonsnr. 971 492 996

Nysgjerrig?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Share This