bilde

Nakenbilder og Bibelen

av aug 23, 2018

Er evangeliet gode nyheter for hun som har delt nakenbilde av seg selv? Eller for dem som har spredt dem videre? Hvilken relevans har Bibelen for deres situasjon? 

En fersk undersøkelse fra InFact/YouGov, utført for UNICEF og Telenor, viser at 40 prosent av unge mellom 18 og 20 år har tatt nakenbilde av seg selv, og 75 prosent av disse har delt dette videre. Videre viser den at en tredjedel av disse angrer i etterkant på det de har gjort. Andre tall fra Medietilsynet viser at 20 prosent av 15-årige jenter har delt nakenbilde av seg sist år.

Bak disse tallene befinner det seg sårbare, dyrebare ungdommer. For noen handler nakenbildet om en overgrepshistorie. For andre handler det om et ubetenksomt øyeblikk eller et ønske om å bli sett og bekreftet. Og mange angrer. Ikke minst når bildet kommer på avveie.

Jeg ønsker å oppmuntre oss kristne til å finne hjelp i Bibelen i møte med dette temaet. Her møter vi et budskap som gir håp, retning og faste skritt.

  • Facebook
  • Twitter

Jarle Haugland
daglig leder

Seks eksempler:

For det første forteller Bibelen oss at vi er skapt av Gud, i Guds bilde. Vi er ønsket av Skaperen, bekreftet av ham. Gud har stemplet oss med et evig «liker» i hjertet vårt. Vi er ingen tilfeldighet, et feiltrinn eller en feilvare. Fra begynnelsen av er mennesket gitt en uendelig verdi.

For det andre forteller Bibelen oss at vi er sett av Gud. «Du er en gud som ser meg», sa slavekvinnen Hagar da hun var drevet på flukt ut i ørkenen og ble møtt med omsorg og ledelse fra Gud. Vi har et behov for å bli sett og bekreftet, et behov for noen som med sitt blikk viser at vi betyr noe. Veien til å søke den på feil steder, er kort. Det kan være i antall likes – eller ved å sende et nakenbilde til ham som sa at han elsket henne. Guds blikk gir en bekreftelse som går mye dypere.

For det tredje forteller Bibelen oss at vi er elsket av Gud. Uansett. Han elsker alle. Alltid. Så høyt at Jesus gav sitt liv for oss. Han elsker den som deler nakenbilder. Han elsker den som ber om nakenbilder. Han elsker den som sprer nakenbilder av andre. For noen er deling av et nakenbilde et stille rop om å bli elsket. Men når Bibelen forteller om ekte kjærlighet, den som kommer fra Gud, sier den at «kjærligheten krenker ikke, søker ikke sitt eget, er ikke oppfarende og gjemmer ikke på det onde. Den gleder seg ikke over urett, men har sin glede i sannheten.» Og den kjærligheten tar aldri slutt.

For det fjerde forteller Bibelen oss at det finnes rett og galt. Forståelsen av rett og galt, ondt og godt, er ikke bare en sosial konstruksjon eller en subjektiv opplevelse. Bibelen forteller om noe som er over grensene for hvordan Gud vil at vi skal leve i relasjon til ham, til oss selv og til andre. Gud er en hellig Gud, en som ikke tåler urett og synd. Forkynnelsen om synd er på sitt beste noe av det mest frigjørende som finnes. For gjennom det snakker vi sant om livet. Gjennom det plasserer vi ansvaret der det hører hjemme, enten hos meg når jeg har syndet, eller hos den andre når jeg har blitt såret. Gjennom det skaper vi rammer som beskytter det dyrebare i livet. Og gjennom å snakke sant om synd, rett og galt, finner vi vei til Jesus, som har båret bort all verdens synd og utslettet den på korset.

Det fører oss til det femte punktet, at Bibelen forteller oss at Gud ønsker å gi tilgivelse for synd og helbredelse for sår. Alt håp er ikke ute for den som har syndet, eller for den som har blitt såret. Disse to er svært viktig å skille fra hverandre, men Gud vil møte begge to. Med tilgivelse og helbredelse. Guds hellighet og kjærlighet møtes på korset, og der finner vi håpet for verden i dag.

Og for det sjette forteller Bibelen oss om at det alltid er mulig med et nytt liv. Bibelen – og historien – er full av mennesker som det gikk veldig galt for, men som fikk hjelp til et nytt liv. Helt fra Adam og Eva og frem til vår tid, har vi mennesker hatt evnen til å ta valg som kjører livet ut i grøfta. Eller utenfor stupet. Noen opplever å ha kommet til «the point of no return». Til dem som har opplevd å få spredt et nakenbilde av seg selv – eller til dem som har spredt nakenbilder av andre: I Guds verden finnes ikke det punktet. Det er alltid mulig med et nytt liv. Med nye valg. Til en fremtid, tilgitt og helbredet, med rak rygg og takknemlig hjerte.

Bibelens budskap om skapelse, kjærlighet, synd og forsoning er levende og virkekraftig. Det bringer lys inn i håpløshet og løfter mennesker opp på fast grunn. Også for dem som har delt nakenbilde av seg selv.

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning.
Kontaktinfo: Jarle Haugland, jarle@troogmedier.no, 901 41 732

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.

Bli Mediepartner eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

Senter for Tro & Medier

}

Åpningstider

Mandag 09:00–15:00

Tirsdag 09:00–15:00

Onsdag er telefonen stengt

Torsdag 09:00–15:00

Fredag 09:00–15:00

BESØKSADRESSE

Fjøsangerveien 45

5054 Bergen

POSTADRESSE

Postboks 2420 Solheimsviken

5824 BERGEN

v

KONTAKT OSS

E-post: post@troogmedier.no

Tlf.: 56 31 40 50

Gave

Vipps: 55256

Kontonummer 3000.14.66824

Organisasjonsnr. 971 492 996

Nysgjerrig?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Share This