Gratis e-hefte med andakter og refleksjons/samtalespørsmål: Fem tekster fra Drikk – andakter i en hverdag full av skjermer

Gratis nedlastning

Fortell at Jesus overvant døden – hele året!

av | 20. apr, 2022 | Mediekommentaren

Fortell at Jesus overvant døden – hele året!

apr 20, 2022

Av Jarle Haugland
Daglig Leder, Tro & Medier

Det finnes ingenting, absolutt ingenting, som er mer kraftfullt enn påskens faktum: at Jesus sonet all verdens synd, sprengte dødens lenker og vant en evig seier. I ren kjærlighet til oss!  

«Faktum?», spør du og hevder kanskje at det ikke kan bevises – og definitivt ikke kan kalles et faktum. Nei, det kan ikke bevises på samme måte som man kan bevise at eplet alltid faller nedover når du slipper det. Men bevisførsel er mer enn bare naturvitenskap. Vi møter det i historieforskning, der man må pusle sammen flere biter, legge frem teorier som bekreftes eller avkreftes, før man til slutt har nok brikker på plass til å hevde hendelser som historisk sanne. Slik kan man også møte spørsmålet om oppstandelsen. Hendelsens historiske fakta gjør at man kan hevde at de til sammen gir en overveiende sannsynlighet for at Jesus stod opp fra døden. Det er historisk troverdig å hevde at Jesus vant over døden. Det er ikke rasjonelt, i betydningen av at det kan forklares ved hjelp av naturlover og menneskelig fornuft. Men om man samler sammen de ulike fakta fra hendelsen, vitnesbyrdene, konsekvensene og foretar en nøktern vurdering, peker pilen mot at «Herre over dødens makt» ikke bare er et resultat av religiøse ønsketenkninger.  

Dette er hovedbudskapet i miniserien Oppstandelsen, som vi i Tro & Medier lanserte i påsken på oppstandelsen.no. Her møter Thor Haavik en rekke ulike personer som fra ulike fagfelt skal belyse spørsmålet om Jesus har stått opp fra de døde. Jeg håper serien kan være en gave til kristen-Norge, der menigheter, kristne skoler, smågrupper og vennegjenger ser og deler serien. Ved å gå til kristentroens grunnvoll, kan man legge et fundament for en tro som tåler stormer som kommer. Og ved å gå til kristentroens kjerne, får man hjelp til å gå forbi alt som har forvansket det kristne budskapet, så nabo, venn og familiemedlem kan forstå hva det egentlig handler om: I Jesus Kristus er ondskapen beseiret, synden utslettet og døden overvunnet!  

Se serien Oppstandelsen her!

Det er grensesprengende! Det er for øvrig underlig at man ikke har satt inn mer krefter på å avkrefte oppstandelsen. Paulus satser alt på ett kort og setter kristentroens troverdighet på spill når han skriver til menigheten i Korint: «Men er ikke Kristus stått opp, da er vårt budskap tomt, og deres tro er også tom. Da står vi som falske vitner om Gud. (…) Men hvis Kristus ikke er stått opp, da er deres tro uten mening»  

Dette er en gavepakke til dem som ønsker å utrydde kristentroen. For hele kristendommen står og faller på et historisk faktum eller falsum. Kristendommen er uten mening – hvor verdifulle verdiene som formidles der enn er – om det ikke er et faktum at Jesus stod opp fra de døde. 

«Dersom forankringen i historien ikke skulle være til stede, burde den kristne kirken i anstendighetens navn demontere seg selv», skriver Stefan Gustavsson i boka «Skeptikerens guide til Jesus 1».  

Hvorfor har da ikke den kristne kirken demontert seg selv? Eller blitt demontert av mennesker som har motbevist påstanden om at Jesus lever? Tross alt spredte ryktet om den angivelige oppstandelsen seg helt fra starten. Og de skriftlige kildene er fra få tiår etter hendelsen, på en tid der mange av øyenvitnene fortsatt levde. Det skulle være enkelt å få stoppet ryktene og med det fremveksten av et fellesskap av Jesustroende som man ikke ønsket seg. Det skulle ikke mer enn én gravende journalist på saken før det problemet var ryddet av verden.  

Bli fast giver til Tro & Medier! 

Kan det være at de som forfektet oppstandelsen hadde rett? Kan det være at det ikke finnes gode nok argumenter for å motbevise at Jesus var stått opp fra døden? 

Vi har lagt påskefeiringen bak oss, men budskapet må leve, pulsere og spres i og ut fra kirken hele året. Verdens synd er sonet, døden er overvunnet, veien til Gud er åpnet. Rett ryggen, løft hodet og la begeistring, frimodighet og takknemlighet prege din tro og kirkens forkynnelse. Vi har en bedre historie å fortelle. Den er troverdig, fylt av kjærlighet og setter mennesker fri! 

Les forrige Mediekommentar her: Kraften i påskens budskap. 

Bilde: Unsplash.com

Kommentaren kan fritt benyttes med kildehenvisning. 

Sammen gjør vi Jesus synlig i mediene.
Bli fastgiver eller støtt oss gjerne med en gave. Vipps 55256 eller kontonummer 3000.14.66824.

[gi_en_gave_iframe]
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

#

Siste innlegg

$
Kjære unge jente

Kjære unge jente

Jeg vil gjerne dele noen tanker med deg som jeg tror opptar deg, og som jeg er overbevist om at du trenger å bli minnet på i den tiden vi lever i. 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Den offentlige samtale + kristne = ? 

Å «stikke hodet fram» kommer selvsagt med en pris – men hver gang en gjør det, innser en at mange flere deler meningene, men ikke nødvendigvis motet til å si det selv.

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Hvorfor er de så sinte på Danby? 

Er du en av dem som nettopp har begynt å se på «Spillet» på TV2, eller har planer om å se programmet? Da vil denne teksten inneholde noen avsløringer fra starten av serien. Sånn, da er du advart. 

Jeg tror Gud gråter og er sint!

Jeg tror Gud gråter og er sint!

«Finnes det gutter som ikke er avhengig av porno?», spurte en ung kvinne oss en dag da hun delte om sine erfaringer med gutter i Norge i dag.

Kompani Lauritzen foreldretips 

Kompani Lauritzen foreldretips 

Har vi foreldre, og kanskje spesielt oss mødre, vegring for å tåle ubehag i møte med barneoppdragelse? Og hva kan vi lære av Kompani Lauritzen? 

#
$